Skip to content

Halogen- eller LED-pærer

For 10 – 15 år siden var det relativt nemt at købe pærer. Man kunne blot køre i den nærmeste brugs, hive en æske glødepærer ned fra hylden og betale ved kassen. I dag er glødepæren udfaset, og der er dertil kommet et varieret udbud af pærer. Halogen, LED, sparepærer og lysstofrør er blot nogle af de lyskilder, der findes i enhver gør-det-selv butik.

Med så muligheder følger også en længere beslutningsproces, for hvilken lyskilde skal man vælge, og er der overhovedet forskel på de forskellige pæretyper? I dette indlæg kigger vi nærmere på nogle af de mest populære former for pærer, der findes på markedet.

Halogenpærer

Halogenpærer findes i flere forskellige former. De kan både fås som spots, til indbygning og som almindelige (pæreformede) pærer. Du kan derfor altid finde en halogenpære, der passer til det behov, som du har. Halogenpærer er foretrukket af mange qua deres gode farvegengivelse. Andre igen bruger halogenpærerne, da du som udgangspunkt har mulighed for at dæmpe belysningen afhængigt af dit temperament og humør. Dette er dog en egenskab, som flere (dog ikke alle) LED-pærer også har, og at belysningen kan dæmpes, må derfor ikke være den eneste grund til, at du vælger halogen over andre lyskilder.

Halogenpærer udsender et varmt og behageligt lys. De er derfor i særdeleshed velegnede til at oplyse afslapningsarealer i dit hjem. Det være sig soveværelse eller stue, og du er sikker på, at du med halogenpæren kan sætte den afslappede stemning. Ønsker du derimod et koncentreret lys, som du kan arbejde eller lave mad ved, så er halogenpæren måske ikke det oplagte valg. Her bør du overveje en skarpere lysform.

Sidst men ikke mindst fås halogenpærer i et utal af forskellige farver, og du kan derfor tilpasse belysningen til din indretning. I modsætning til lysstofrør tænder halogenpæren dertil også med det samme, hvilket gør den meget velegnet til privaten.

LED-pærer

LED-PÆRERLED er en lyskilde, som vi fx også kender fra billygter. Den er, kort fortalt, bygget op om dioder, der hver udsender et lys. Med LED har du derfor mulighed for at forme din lyskilde bedre, end du har med andre lysformer, og den er derfor ideel, hvis du ønsker en lyskilde, som ingen andre har.

LED-pæren har længere levetid, end halogenpæren har det. Gode halogenpærer kan holde i op til 3.000 timer, imens LED-pærer har en levetid på hele 15.000 timer. Ønsker du derfor en pære, som du kan have glæde af i mange år fremover, uden at skulle spekulere på at købe nye, kan LED-pæren derfor være det rigtige valg. Er du miljøbevidst (eller bare sparsommelig) kan du i tillæg til ovenstående også notere dig det lave strømforbrug, som LED-pærer har. Der er således en stor besparelse at hente på strømforbruget i forhold til halogenpæren.

Overvejer du at bruge LED-pærer, er det dog vigtigt, at du undersøger markedet, inden du køber dine nye lyskilder. Kvaliteten af LED-pærer er svingende, og der er flere dårlige pærer på markedet. Det anbefales derfor, at du vælger et mærke, som du har tiltro til. Philips laver fx en række gode LED-pærer, som du roligt kan købe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *